Wednesday, 8 February 2017

AIR ASAM @ SAMBAL ASAM VERSTAIL

Wah.. tajuk.. verstail ko... jangan ingat korang je nak stail.. sambal asam saya pon boleh verstail ok... maksudnye.. resepi air asam atau sambal asam yang saya nak share ni boleh guna untuk dijadikan pencicah macam-macam.. tapi saya tak de a semua benda cicah ngan sambal ni... biasanya saya guna untuk buat cicahan IKAN BAKAR, ULAM-ULAMAN, KERANG REBUS, LALA REBUS, KUPANG REBUS.. ulaman tu biasanya pucuk ubi, jantung pisang, bendi, dan semua ulam yang dicelur. ikan bakar pula biasanya saya bakar kosong. cuma tabur garam je.. silap-silap garam pun saya tak letak.. baru betul-betul rasa manis ikan.. nak-nak kalau ikan baru.. perggghhh... nyaman....

untuk seafood bercengkerang pulak.. saya suka rebus dengan hirisan halia, bawang putih dan daun kunyit kalau ada. garam pon saya tak letak, sebab biasanya seafood ni dah ada rasa masin air laut.. oh ye.. nama je rebus.. tapi saya tak letak air tau.. lepas cuci bersih-bersih, terus masuk periuk, letak segala hirisa, terus etak atas dapur. api kecil, dan periuk wajib ditutup.. rasa laut ko... tak caya??? pi beli kerang, pastu test. sedap... sebab tu bila makan kerang rebus kat kedai muncung saya boleh sangkut hanger. sebab tawar tak ada rasa.

ni semua bonda saya lah ajar.. mungkin sedap pada tekak saya sebab saya belajar makan semua ni dari kecik.. jadi sampai ketuaan ni le terbiasa dengan cara dan rasa masakan macam tu... sebab tu... SEDAP ITU SUBJEKTIF.


Ikan cencaru bakar kosong.. tak de nak balut-balut.. letak je dalam grill pan tu
ni la resepi air asam verstail tu...
u all sesuaikan la rasa ikut tekak masing-masing.. Kalau suka masam lebihkan asam jawa. Sukatan air tu agak2 x pekat n x cair sangat. Kalau suka boleh letak bawang potong

No comments:

Post a Comment