SALAM...
Entri kali ni saya nak share satu cara masakan terung pulak.. resepi ni asalnya adalah resepi dari masakan kaum Banjar. tapi saya olah ikut selera saya... saya kan memang suka kerja olah mengolah ni...
![]() |
ni pic dari EN.GOOGLE |
Buah atau sayur terung ni tak ramai orang yang suka makan. ada juga yang tak boleh makan. dulu masa saya buat rawatan kampung untuk resdung, saya langsung tak dibenarkan makan terung. tak kisah lah masak apa pon.. tapi masa tu tak kisah pun sebab budak-budak lagi... memang tak makan pun sayur ni.. tapi bila dah semakin ketuaan ni makan terung dah jadi satu kegemaran pulak. sebelum jumpa cara masakan ni.. biasanya saya asyik masak sambal terung je.. Ya Allah.. sedap wei terung ni.. ada rasa dan tekstur berdaging.. rugi sapa yang tak makan terung ni.. ok. tak nak bebel panjang-panjang.
![]() |
ha.. nampak tak dia punye pekat,, 2 pinggan nasi beb.. |
TERUNG BAKAR KUAH SANTAN
>Terung dibakar sampai layu, lepastu buang kulit.
>Cili padi ikut kepedasan
>Belacan
>Bawang besar / bawang merah dihiris
>Garam gula
>Santan
>Air asam jawa
Tumbuk cili + belacan. Masukkan dalam santan. Masak campuran santan atas api perlahan. Sentiasa kacau untuk elak santan pecah. Perasa dengan garam, gula dan air asam. Masukkan terung bila santan dah agak panas. Masukkan hirisan bawang. tutup api.
Untuk resepi ini, santan terbaik adalah santan segar yang diperah sendiri dari sebiji kelapa.. biasanya saya akan blend kelapa parut dengan air panas, sejukkan sekejap. ye lah.. kalau panas-panas macam mana kita nak perah santan nye kan.. untuk sebiji kelapa saya akan guna 2 kali perahan sahaja. barulah betul-betul rasa santan.
Untuk terung pula.. tak kisah la nak guna terung jenis mana pun.. ikut la selera masing.. saya selalu guna terung panjang..
No comments:
Post a Comment