Thursday, 2 March 2017

CHICKEN BUTTERMILK BISTARI






2 keping dada ayam dipotong-potong
tepung goreng ayam BISTARI secukupnya
*gaul isi ayam dengan tepung dan goreng hingga masak.
sumber: mr. google

150g butter
1 tin susu cair
setengah tin air
5 ulas bawang putih cincang
1 biji bawang besar dihiris
3 tangkai daun kari
5 biji cili padi dihiris
gula & garam

1. Cairkan butter. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.

2. Masukkan susu cair dan air. Gunakan api perlahan. perasakan gula & garam.

3. Setelah mendidih, masukkan isi ayam yang telah digoreng. gaul sebatu dan biarkan seketika. bila kuah dah agak pekat, tutup api.

TIPS

  • Dada ayam boleh je ganti dengan mana bahagian ayam. boleh juga guna ayam goreng sejuk beku macam brand ayamas ke,, farm best ke.. goreng macam biasa dan masukkan dalam kuah. 
  • Tepung Bistari ni ada beberapa perisa. ikut korang la nak guna perisa yang mana pon.. semua sedap. so far favorite saya ori, spicy, garlic dan blackpepper. kalau tak guna tepung bistari pon tak pe. guna bancuhan tepung jagung pon boleh.
  • Tahap kepedasan dan jumlah cili padi ikut la lidah masing-masing.
  • Susu cair boleh je ganti dengan susu kotak.
  • Sukatan butter tu kalau rasa macam lemak sangat atau oily boleh la kurangkan.. tak payah susah nak cari penimbang. 
  • Kalau suka, masa menumis tu boleh masukkan 1 sudu serbuk kari.

No comments:

Post a Comment