ASAM PEDAS IKAN PARI
5 keping ikan pari - cuci bersih. pastikan pilih ikan pari yang tidak berbau hamis.
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit basah
1 inci lengkuas
1 sudu biji lada hitam
1 inci belacan
*kisar kesemuanya
1 batang serai diketuk
1 camca biji halba
2 senduk cili kering kisar
minyak untuk menumis
air secukupnya
gula & garam
asam jawa
daun kesum dan bunga kantan
1. Panaskan minyak dan tumis biji halba sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar, serai dan cili. Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air. Sukatan air bergantung pada masing-masing. kalau suka kuah pekat, kurangkan air. kalau suka kuah cair, lebihkan air. Biarkan hingga mendidih. perasakan gula, garam dan air asam jawa.
4. masukkan ikan dan biarkan seketika. masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. seimbangkan rasa dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. guna api sederhana. siap....
TIPS
- Untuk dapatkan rasa yang seimbang, perasakan setiap masakan secara berperingkat. letak sikit-sikit gula dan garam mengikut fasa. Fasa pertama setelah bahan ditumis pecah minyak. Fasa kedua setelah kuah mendidih dan fasa ketiga setelah kesemua bahan dimasukkan, sebelum api ditutup. kalau masakan tak ada ketiga-tiga fasa ni boleh la buat mana-mana fasa yang terlibat.
- Sukatan bahan-bahan diatas adalah secara anggaran.. selalunya kalau masak tak ada pon nak sukat-sukat bagai.. cekut ikut sedap je.. jadi agak-agak dan pandai-pandai lah adjust ikut selera.
- Ikan boleh je ganti dengan ikan-ikan lain.
No comments:
Post a Comment