Masa kat Seoul dapat la merasa pengalaman buat KIMCHI. tapi bukan lah buat dari mula... semua rempah, pes dah disediakan.. akak cuma perlu lumurkan pada kobis then gulung je.. tak de la mencabar sangat.. maka berbekalkan tekad yang tinggi, balik Malaysia akk google la cara-cara buat KIMCHI. banyak versi. ada yang letak buah pear, epal, macam-macam la. tapi akak lagi selesa ikut cara yang akak belajar dari Maangchi di Youtube. Nanti akak sertakan video Maangchi tu kat bawah.
Ni KIMCHI yang akak buat kat Korea.
Kalau ikut resepi Maangchi tu, bahan-bahan dia ada je jual kat kedai makanan Korea. kalau kat KL ni senang la nak cari. Kat Mont Kiara ada, Hartamas ada, paling banyak kat Korean Village Ampang. Kalau luar KL yang akak tahu kat JB ada. area Bukit Indah. Penang pon ada kat Tg Bungah kalau tak silap. Tempat-tempat lain akak tak pasti pulak. Kadang-kadang kat AEON pon ada barangan Korea. tapi tak lah lengkap sangat.. kalau dah tak ada sangat, ganti je la dengan bahan-bahan yang kita senang dapat. memasak ni kita yang buat dia.. agak-agak boleh.... belasah je.
Ada yang tanya, apa lah sedapnya KIMCHI ni... ok Kimchi yang dijeruk dengan baik sebenarnya mengandungi prebiotik yang baik untuk perut. sama macam yogurt la.. nak tau Kimchi tu ditapai / dijeruk dengan baik atau tak.. kalau Kimchi tu elok kejadian nye dia akan ada buih2 kecik atas Kimchi tu.. tu maknanya proses penapaian berlaku. tapi akak lagi suka makan Kimchi fresh. siap buat terus makan.. rangup dan segar je rasa sebab akak tak berapa gemar makanan masam.
Orait.. meh akak share cara akak buat KIMCHI kat Malaysia pulak..
NAPA CABBAGE KIMCHI / TONGBAECHU KIMCHI
BAHAN A:
- 2 @ 3 biji kobis panjang
-1/2 cawan garam halus
Kobis panjang dibelah 4 bahagian. Cuci dan toskan. lumur garam pada setiap helaian. banyak2 garam ye.. biarkan selama 2 jam. setiap setengah jam balik-balikan supaya rata.
BAHAN B:
- 2 cawan air
- 2 sudu besar tepung pulut
- 2 sudu besar gula perang / gula putih
>> satukan air dan tepung pulut dalam periuk kecil. masak atas api kecil dan sentiasa kacau sampai mendidih. kemudian masukkan gula, kacau hingga larut. tutup api dan biarkan sejuk. (part ni saya tak ada gambar pulak. tekstur dia sedikit likat ye..)
BAHAN C:
- 2 cawan lobak putih
- 1 cawan lobak merah
- 7 ke 8 batang bawang hijau @ gantikan dengan daun bawang
- 1 cawan daun kucai
BAHAN D
- 2 camca halia cincang
- 1/2 cawan bawang putih cincang @ lebih kurang 2-3 labu
- 1 biji bawang holand cincang
- 1/2 cawan sos ikan
- 2 cawan serbuk cili korea (gochugaru) / serbuk cili biasa / chili flakes
>> Satukan semua bahan-bahan ni dengan bahan B yang dah sejuk. kacau sebati.
Ni bawang putih dan halia yang dah dicincang.. saya gunakan chopper dari Tupperware je.. cepat. tarik-tarik dah siap
Yang ni dah dicampur dengan chilli flakes dan bahan B.
>> Lepas dah siap semua step kat atas ni.. boleh la masukkan bancuhan rencah tu dalam mangkuk sayur-sayur yang dipotong memanjang. gaul bagi sebati.
Tengok macam ni je pon dah buat saya telan air liur berkali-kali. tak payah tunggu letak kobis. macam ni pon dah sedap.
>> Ok.. dah settle semua ni.. boleh la ambil kobis yang dah digaramkan selama 2 jam tu.. perah air yang keluar, cuci bersih. perah lagi dan toskan.. lepastu boleh la melapis sayuran berencah tu di setiap helaian kobis. saya lagi suka potong kobis siap, then gaul terus.. keje shortcut nama nya.. sama gaul sambil masuk mulut.. Ya Allah... sedap nya..
Tadaa...... dah siap!!
>> Last step boleh la masukkan dalam bekas bertutup, biarkan pada suhu bilik selama 1 hari. hari berikutnya boleh la simpan dalam peti sejuk. KIMCHI ni tahan berbulan kalau cara penyimpanan nya betul..
Haa... nampak macam banyak kerja kan... hahahah.. agak la.. ok. saya sertakan video dari youtube untuk anda lebih mudah faham cara buat KIMCHI ni ye.. ada bahan yang Maangchi guna tapi saya tak guna. kalau nak tutorial bergambar dari Maangchi boleh pegi ke http://www.maangchi.com/recipe/tongbaechu-kimchi
KAMSAHAMNIDA!!
No comments:
Post a Comment